19.5.17

Legea de prevenire a risipei alimentelor - reduceri,donare, sponsorizare


Legea care încearcă să prevină risipa alimentelor începe să funcţioneze. Operatorii economici sunt obligaţi să aplice mai multe măsuri. 

Legea a fost programată să intre în vigoare din 21 mai 2017, cu prevederile Legii nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare. 
Sunt prevăzute vânzarea la preţ redus, donarea sau sponsorizarea produselor aflate aproape de expirare şi direcţionarea alimentelor expirate către transformarea în compost şi biogaz.
Legea spune că operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi către asociaţii, fundaţii şi întreprinderi sociale, alimentele aflate aproape de expirarea datei limită de consum, contra unei sume maxime de 3% + TVA din preţul de achiziţie, în cazul comercianţilor, şi de 3% + TVA din preţul de producţie, în cazul producătorilor şi procesatorilor.
La rândul lor, asociaţiile şi fundaţiile pot comercializa alimentele oferite, cu maximum 25% + TVA din preţul de achiziţie, în cazul preluării de la comercianţi, respectiv cu maximum 25% + TVA din preţul de producţie, în cazul preluării de la producători sau procesatori.
Potrivit Legii nr. 217/2016, încălcarea acestei legi se sancţionează cu amendă contravenţională, diferenţiată în funcţie de tipul operatorului economic, astfel: 
amendă de la 1.000 lei la 3.000 lei, pentru microîntreprinderi;
amendă de la 3.000 lei la 6.000 lei, pentru întreprinderi mici şi mijlocii;
amendă de la 6.000 lei la 10.000 lei, pentru întreprinderi mari.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu