8.6.13

Conditii pentru a intra in concediul de cresterea copilului


Parintii copiilor nascuti dupa data de 01.01.2011 intra sub incidenta legii 111/2010, care prevede doua tipuri de concediu.
Primul este concediu pana la implinirea varstei de 1 an a copilului iar cel de-al doilea este concediu pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului.

La primul s eprimeste o indemnizatie lunara de 85% din media veniturilor nete realizate in ultimul an, indemnizatie care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 3400 lei. Parintii care doresc sa revina la serviciu inainte de expirarea concediului (chiar si cu o zi inainte de implinirea varstei de 1 an a copilului, dar nu in aceeasi zi ori dupa aceasta data) au dreptul la un stimulent de insertie in valoare de 500 lei lunar pana cand copilul implineste varsta de 2 ani. Daca parintele decide sa nu se intoarca la serviciu dupa aceasta perioada, el are dreptul la concediu fara plata pana cand copilul implineste varsta de 2 ani. Cererea pentru acordarea acestui tip de concediu se depune la angajator, care o va inregistra in baza certificatului de nastere al copilului, ori a livretului de familie.
La cel de-al doilea se acorda o indemnizatie de 85% , dar care nu poate fi mai mica de 600 lei si nici mai mare de 1200 lei. Daca parintele incepe sa realizeze venituri impozabile inainte sa implineasca copilul varsta de 1 an, el va putea primi stimulent. Daca realizarea veniturilor are loc dupa ce copilul a depasit aceasta varsta, ori dupa ce a implinit varsta de 2 ani, parintele nu mai poate solicita stimulent lunar.
Concediul pentru cresterea copilului cu handicap, trebuie precizat ca parintii acestuia pot beneficia de un concediu pana cand copilul implineste varsta de 3 ani si de o indemnizatie de 85% din media veniturilor nete pe ultimul an, indemnizatie care va fi obligatoriu cuprinsa intre 600 si 3400 lei. In acest caz, stimulentul se poate acorda oricand pe perioada concediului.
Pentru a putea beneficia de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, parintii ori persoanele care au adoptat un copil, sunt tutorii acestuia, ori il au in plasament, trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa aiba domiciliul sau resedinta pe teritoriul Romaniei
- sa locuiasca impreuna cu copilul si sa se ocupe de cresterea si ingrijirea acestuia
- sa fi realizat venituri supuse impozitului pe venit in ultimele 12 luni anterioare nasterii, adoptiei, ori luarii in plasament a copilului
Cele 12 luni pot fi constituite atat din veniturile provenite din salarii, activitati independente, ori activitati agricole, precum si din perioadele in care persoana s-a aflat in somaj, a beneficiat de indemnizatie pentru cresterea copilului, ori a fost in concediu fara plata pentru a participa la cursuri de formare profesionala, ori urmeaza cursuri la zi.









Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu