8.5.13

Dezlegări în Postul Sfintelor Paşti 2018



Postul cel Mare se ţine între 19 februarie şi 07 aprilie 2018. Deoarecea el aminteste de Patimile şi Răstignirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, postul se ţine cu multă asprime. 
Se consumă fără ulei, din legume, fructe şi seminte, iar în prima şi ultima săptămână se ajuneaza şi se mănâncă mai putin.
Postul Sfintelor Pasti este cel mai aspru post al Bisericii Ortodoxe,. Doar în zilele icândn care se săvârşeşte Sfânta Liturghie, sambata şi duminica, oci cnd se prăznuiesc anumiti sfinţi, sunt rândurite dezlegări la alimentare. Se face dezlegare la untdelemn, la vin Şi, mai rar, la peste.
Se consumă untdelemn, sau ulei şi vin în zilele de sâmbătă şi duminică, după Sfânta Liturghie, precum si în zilele în care sunt rânduite sărbatori însotite de semnele "cruce roşie" sau "cruce neagră", daca acestea nu cad in prima sau ultima saptamana a Postului Mare. 
Dezlegarea la Peşte se face doar la Buna Vestire, pe 25 martie şi de Florii, pe 1 aprilie. Se mai face dezlegare la vin şi în ziua de joi, în săptămâna a cincea a postului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu