28.5.13

Cine nu poate primi ajutor de somaj

Iată cine nu are dreptul să primesca ajutor de sonaj:
-          persoanele care deţin în proprietate terenuri agricole (cel puţin 10.000 mp în zonele colinare şi de şes şi de cel puţin 20.000 mp în zonele montane)..
-          Cei care au surse de venituri proprii sau care realizează venituri din prestarea unor activităţi autorizate şi care obţin astfel un venit de cel puţin jumătate din salariul de bază minim pe ţară.
-  Persoanele cărora li s-a oferit un post corespunzător pregătirii şi nivelului studiilor, situaţiei personale şi stării de sănătate, situat la o distanţă de cel mult 50 km de localitatea de domi-ciliu sau cărora li s-a recomandat de către oficiile forţei de muncă, în scris, să urmeze cursuri de calificare sau recalificare şi au refuzat nejustificat oferta sau re-comandarea.
-  Persoanele care şi-au dat demisia sau care au părăsit locul de muncă de comun acord cu angajatorul.
-   Cei care refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentie.
-   Absolvenţii care la data depunerii cererii de acordare a şomajului mai urmează încă o instituţie de învăţământ.
La stabilirea stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimile 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii, nu se iau in considerare perioadele care reprezinta stagiu de cotizare utilizate anterior pentru stabilirea si acordarea unui drept la indemnizatie de somaj.
Conform modificarilor aduse Legii nr. 76/2002 prin OUG. nr.17/2011, indemnizatia de somaj se acorda de la incetarii raporturilor de munca daca cererea este inregistrata la Agentia pentru Ocuparea Fortei de Munca in termen de 10 zile de la aceasta data.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu