17.8.16

Sărbătoarea de Sfânta Maria Mare 2020



Denumită Sântămaria Mare în tradiţia populară, Adormirea Maicii Domnului, este prăznuită în fiecare an pe data de 15 august. 
În anul 2020, ea cade sâmbătă. 

Este una dintre marile sărbători ale bisericii creştine şi marchează popular trecerea de la vară la toamnă, dar este şi Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.
Credincioşii ortodocşi, catolici şi greco-catolici sărbătoresc pe15 august, 
Adormirea Maicii Domnului care, potrivit tradiţiei creştine, este ziua în care Fecioara Maria s-a mutat din viaţa pământească la cer. 
Tradiţia spune că Maica Domnului a murit ca orice fiinţă omenească, adormind simbolistic, aşa cum indică şi numele sărbătorii. Romano-catolicii nu vorbesc însă de Adormirea Maicii Domnului, ci de Înălţarea Fecioarei.
Mormântul Sfintei Fecioare se află în Grădina Ghetsimani din Ierusalim. Arhanghelul Gavriil care a anunţat şi naşterea lui Iisus Christos, a dat vestea cu trei zile înainte. Sfânta Maria, sau Fecioara, s-a bucurat şi s-a rugat pe Muntele Măslinilor, iar copacii s-au aplecat în faţa ei. Apostolii, care erau răspândiţi în lume pentru a propovădui Evanghelia, au venit la eveniment, fiind cu toţii prezenţi, cu excepţia Sfântului Toma, care a ajuns cu câteva zile mai târziu, după ce Maria fusese înmormântată.
Pentru că a vrut să o vadă încă o dată, Toma i-a convins pe ceilalţi apostoli să deschidă mormântul Maicii Domnului. Aşa au descoperit că trupul nu mai era în mormânt. Biserica Romano-Catolică se referă la acest eveniment ca Înălţarea Fecioarei, considerându-se că dispariţia trupului Maicii Domnului din mormânt se explică prin faptul că Ea a fost înălţată cu trupul la Cer.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu