20.3.13

Cartea de identitate electronică de tip card, cu semnătură digitală şi cip încorporat



Începând cu 1 iulie 2013, românii pot opta pentru cartea de identitate electronică, de tip, card, cu cip încorporat, cu semnătură digitală, care conţine datele biometrice ale titularului.

Conform autorităţilor, va va fi eliberată numai la solicitarea personei interesate.
Cartea va permite identificarea fără echivoc a titularului în mediul electronic şi va da posibilitatea titularului de a utiliza semnatura digitală, cu semnatură olografă aplicată pe documentele tipărite.
Implementarea proiectului ar pute oferi garanţii suplimentare cetăţenilor, cu un grad de protectie ridicat împotriva furtului de identitate, iar institutiilor de drept public sau privat certitudinea că persoana care prezintă actul este titularul documentului.
Autorităţile mai spun că proiectul nu aduce atingere dreptului persoanei la viaţa privată.
a) pentru cetatenii romani – cartea de identitate, cartea electronica de identitate (CEI) si dovada resedintei;
b) pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, Spatiului Economic European si cetatenilor Confederatiei Elvetiene si membrilor lor de familie, care au resedinta pe teritoriul Romaniei – carte de rezidenta si cartea electronica de rezidenta (CER) , precum si carte de rezidenta permanenta si carte de rezidenta electronica permanenta
Referitor la continutul de date al actelor de identitate:
a) cartea de identitate contine date in format tiparit, precum si elemente de particularizare si de siguranta, suplimentare fata de cele aflate in circulatie in prezent; datele cu caracter personal vizibile sunt:
- numele si prenumele titularului;
- sexul
- cetatenia titularului;
- data si locul nasterii titularului;
- semnatura olografa a titularului;
- imaginea faciala a titularului;
- CNP;
- adresa de domiciliu a titularului.
b) in cazul cartii electronice de identitate / rezidenta, care sunt de tip smart card, acestea contin suplimentar date in format electronic, astfel:
- datele din formatul tiparit, cu exceptia semnaturii olografe a titularului;
- prenumele parintilor titularului;
- certificate digitale
- date biometrice ale titularului, constand in imaginea faciala si imaginile impresiunilor papilare a doua degete.
Cartea electronica de identitate  si cartea electronica de rezidenta vor avea incorporat un cip dubla interfata, cu contact si contactless. Cipul va include un microcontroler integrat, cu capabilitati de procesare criptografica, o memorie interna si o antena pasiva.Tehnologia smart card contactless utilizata permite accesul la datele electronice doar in conditiile in care se autorizeaza citirea acestora. Accesul la datele necesare crearii semnaturilor digitale va fi permis numai dupa o validare suplimentare de catre titularul CEI, cum ar fi un numar personal de identificare – PIN.
Memoria inclusa in cip va avea urmatoarele zone:
- zona de date cu caracter personal, protejata la scriere/modificare, astfel incat sa nu fie posibila inscrierea altor date decat cele permise de lege;
- zona de date biometrice, la care accesul se face numai pe baza unor certificate digitale eliberate de statul roman;
- zona de certificate digitale.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu