10.3.15

Mărţişorul la români 2018



Ziua de 1 martie, sau Mărţişorul, este o sărbătoare tradiţională românească cu obiceiuri asemănătore şi la alte ţări din zona Balcanilor. Tradiţii asemănătoare se întâlnesc şi în Bulgaria, Macedonia şi Albania. 

Este considerată o zi de primăvară timpurie, chiar dacă zăpada nu s-a topit încă. Obiceiul este ca femeile şi copii mici să primescă mici cadouri, constând în obiecte decorative legate cu un şnur alb şi roşu. Albul înseamnă zăpadă iar roşu primăvara. Acestea sunt mărţişoarele. La început, erau mici mondele legate cu lâmă alb-roşie. 
Treptat, săbătoarea s-a transformat într-o importantă afacere, mărţişoarele devenind tot mai sofisticate şi tot mai scumpe, unele fiind chiar bijuterii, iar pentru că românul e fudul, la aceste obiecte se adaugă flori şi alte cadouri, tot mai scumpe. De puţini ani, Mărţişorul este o continuare a cheltuielilor de Ziua Sfântului Valentin, din 14 februarie şi a Dragobetelui de la finalul lunii februarie. Şi o ţine tot aşa până de 8 martie când e Ziua Internaţională a Femeii. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu