5.6.11

Valencia revendica Coca-Cola

Valencia revendica Coca-Cola 



Cea mai populara bautura racoriatoare Coca Cola este devendicata de localnicii din Aielo de Malferit, în Valencia. 

Povestea se aude prin acele părţi de mult timp, dar surprinde că în ultimii ani unele medii britanice şi americane s-au făcut ecou al acesteia. BBC a fost primul care a venit să asculte povestea.
Totul în contextul aniversării a 125 de ani de la apariţia acestei băuturi. Băutura originală, a cărei formulă şi-o atribuie localitatea Aielo, avea un gust asemănător cu Coca-Cola, dar mai concentrat, avea o culoare identică, iar la bază un compus format din nucile Kola şi din frunze de coca din Peru. Era etichetat drept sirop de Fabrica de Lichioruri din Aielo. 
În 1880, trei prieteni din această localitate, Bautista Aparici, Ricardo Sanz şi Enrique Ortiz, au creat o distilerie care aproviziona Casa Regală, datorită căreia au câştigat multe medalii şi distincţii pentru originalitatea lichiorurilor lor, precum 'Plăcerea damelor' sau 'Lacrimile contribuabililor'. Între cele vechi se evidenţia un lichior trimis Expoziţiei Universale de la Paris, când a fost inaugurat Turnul Eiffel, şi altul la concursul de băuturi din Philadelphia în 1885, cu un an înainte de apariţia oficială a Coca-Cola. 
Este ceea ce s-ar fi putut întâmpla cu formula lui Aparici, care s-a înregistrat de abia în 1903, cu aproape 20 de ani mai târziu decât data de origine a Coca-Cola pe care americanii o iau în calcul. Este oare, o legendă urbană sau ne aflăm în faţa unei dezvăluiri senzaţionale? Acelaşi lucru cred în Andaluzia cei care susţin că Walt Disney provine din sudul Spaniei. S-ar putea să fie vorba doar de nişte 'Weird News'.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu